miercuri, 12 noiembrie 2014

Oleg Brega, invitat la Arena Tinerilor Jurnaliști : Dragostea este o boală mintală.

Astăzi, 12 noiembrie 2014, invitatul politic la Arena Tinerilor Jurnaliști a fost Oleg Brega, candidat independent la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

A venit îmbrăcat destul de lejer, cu un fular viu colorat la gât și cu rucsacul în spate, dovadă că faptul că ne aflăm în perioada electorală nu l-a făcut să își cumpere un costum pentru a părea mai credibil.



Ca fiecare invitat, a început prin a se prezenta. Destul de bizar, dar Brega a fost cel mai repede asaltat de întrebările jurnaliștilor, în comparație cu alți invitați. Dar despre toate, pe rând.

Oleg Brega, s-a născut la 26 octombrie 1973 în satul Pepeni, raionul Sângerei. Este jurnalist, cineast, membru al organizațiilor Hyde Park și GenderDoc - M, și editor al site-ului Curaj.tv, ONG - ist și activist .

Despre ceea ce ține de educație, a studiat în perioada 1992 - 1995 la Institutul de Arte din Chișinău, în perioada 1995 - 1999 la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București, România, pe care a absolvit-o fără a susține examenul de licență. În 2006 absolvește ATMP-ul din Chișinău. Este licențiat în artă cinematografică și televiziune, specialitatea „Regie, imagine, film și televiziune”. Masteratul la făcut la Iași, la Universitatea „Alexandru I. Cuza”, facultatea Filozofie, specialitatea „Studii europene de integrare și securitate”.

Recent, Oleg Brega a postat pe blogul său personal programul său electoral astfel că unele întrebări au fost legate și de acest aspect.

Unul dintre proiectele de lege pe care le propune, presupune scurtarea mandatelor. Întrebat „de ce” acesta a răspuns:

„Voi vedeți cât de mieroși sunt politicienii în perioada electorală, de ce să nu se întâmple asta mai des?”

Întrebat dacă nu îi este frică să intre în sistemul pe care mereu l-a declarat ca fiind disfuncțional, acesta a afirmat:

„ În parlament voi fi un țânțar care nu lasă demnitarii să doarmă. Dacă nu voi reuși să schimb ceva, măcar le voi strica somnul”. 

Întrebat ce crede despre accesul limitat al presei la ședințele în plen și cum va soluționa această problemă când va accede la putere, acesta a declarat:

„Dacă voi ajunge în parlament, voi găsi un device cu care să pot transmite în direct ședințele în plen.” 

Oleg Brega nu a scăpat nici de întrebări mai indiscrete, astfel la întrebarea: „Credeți că dacă în viața dvs. o să apară într-o zi o prezență feminină, aceasta o să reușească să vă modeleze în vreun fel?” acesta a răspuns:

„Nu exclud că dacă într-o zi o să apară în viața mea o femeie mai deșteaptă și mai isteață decât mine și care o să mă seducă, o să mă reușească să mă formeze într-o oarecare măsură, dar credeți că la ai mei 41 de ani mă mai poate cineva modela total?!”

Totuși referitor la dragoste, Oleg Brega afirmă : Dragostea este o boală mintală, iar cei care se declară îndrăgostiți merită compasiune.” 

Referitor la orientările sexuale, acesta declară: „ Homosexualitatea, sau lesbianismul nu este ceva ce se dobândește, cu asta oamenii se nasc, astfel că aici nu avem cu ce ne lupta. Mi se pare absolut normal ca o familie de homosexuali să adopte un copil și să îi oferă căldura părintească pe care părinții acestuia, heterosexuali fiind, nu i-au putut-o acorda.” 

Întrebat de ce nu a urmat cursul artistic și de ce nu s-a făcut regizor de film, acesta a scos telefonul din buzunar, și a început să ne filmeze, declarând că : „Eu asta și fac, filmez zi de zi filmul acesta - viața.”



Se declară a fi ateu, dar a luptat pentru a proteja drepturile și interesele unor iahoviști, a unor evangheliști și chiar a susținut recunoașterea religiei musulmane în Republica Moldova. Susține că nu crede în aceste religii, dar că acei oameni au dreptul să creadă în ele. Totuși este categoric împotriva implicării religiei în treburile politice.

Despre actuala guvernare spune că îi este extrem de antipatică, în viziunea lui politicienii fiind niște indivizi ce se recomandă ca fiind credincioși și religioși, dar că nu sunt defapt și că sunt niște ipocriți care se dau săraci, dar defapt au milioane.

Crede că cinematografia din Republica Moldova este o dezamăgire totală și că cineaștii noștri nu sunt apți și capabili să producă filme de calitate. În acest sens declară filmul „Lupii și Zeii” cel mai penibil film din cinematografia moldovenească.

Cartea preferată: Una aparținând creației lui Paul Goma, gen : Culoarea Curcubeului, Soldatul câinelui, etc.

Emisiunea preferată din Republica Moldova: Forumul de la Vocea Basarabiei, îi place ca conținut, dar nu agreează felul în care este moderată emisiunea.

În declarația de avere a declarat că are: un laptop, o cameră video și o bicicletă.

Dacă va ajunge în parlament va circula tot cu bicicleta, pentru că este ecologic și îi place să le zâmbească celora care stau blocați în ambuteiaje.

Îi plac sarmalele cu smântână, dar merg și fără.

A venit la Arenă de la un post de televiziune și a plecat de la Arenă spre un alt post TV, din nou fără costum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu