sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Constantin Cheianu, invitat la Arena Tinerilor Jurnaliști : Mă declar fericit, pentru că sunt liber ...

Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, Arena Tinerilor Jurnaliști a avut în calitate de invitat pe scriitorul, dramaturgul, actorul și prezentatorul TV Constantin Cheianu.

Totuși, tinerii jurnaliști îl cunoșteau mai mult ca prezentator al emisiunii „Ora de ras”,  difuzată de postul Jurnal TV.  Ținând cont de acest aspect, discuțiile s-au purtat mai mult în jurul acestei emisiuni, dar și a actorilor politici din țara noastră.



Spre deosebire de alte întâlniri din acest sezon, astăzi răspunsurile la întrebările noastre aduceau mai mult a confesiuni, decât a o dezbatere. Constantin Cheianu a reușit să ne capteze atenția prin felul său artistic de a vorbi și povesti, astfel încât se simțea o căldură reconfortantă în care fiecare se simțea bine.

Se declară fericit pentru că este liber să spună ce gândește fără a fi constrâns de cineva și fără a i se dicta ce să spună, totuși trăiește în fiecare zi cu un soi de frică, pentru că își dă seama că cei pe care îi critică adesea, sunt în stare de multe fapte și nu toate bune.  Ne-a mărturisit că familia și apropiații săi se bucură de fiecare dată când îl văd că este sănătos și cel mai important, în viață.

În același context, spune că oamenii susțin activitatea lor din cadrul emisiunii, dovadă fiind mesajele de pe facebook, care vin atât de la moldovenii din țară cât și de la cei din afară, oamenii care îi opresc pe stradă urându-le succes și mult curaj, însă aceștia îi întreabă cu fiecare ocazie, cum de emisiunea încă se difuzează, cum de nu a fost închisă?




Întrebat cât de tare sunt afectați politicienii de criticile pe care ei le aduc la „Ora de ras”, acesta a răspuns, dând două exemple:

„ Recent Vladimir Voronin, ne transmitea prin intermediul unui coleg de al nostru de la Jurnal, că îi place ce facem și să continuăm. Normal că îi place, pentru că îi radem pe cei de la putere.

Pe de altă parte, politicieni ca Plahotniuc, care deține 5 posturi de televiziune cu acoperire națională, nu sunt afectați de 2 care „hămăiesc” la un post care încă cerșește acoperirea națională”.


Despre cum a luat naștere emisiunea Ora de ras, acesta povestește:

„Val Butnaru, directorul trustului, își dorea o emisiune de satiră cu tentă politică. Inițial, am început cu  Petru Hadîrcă, ca mai apoi să îl integrăm pe Anatol Durbală, a cărui venire a creat un efect bun nu numai asupra conținutului emisiunii, ci și asupra imaginii acesteia (vorbind despre diferența de statură)”.

Consideră că pentru această emisiune s-au copt toată viața, și este absolut convins că ceva din emisiune se așează atât în rândul telespectatorilor cât și în cel al politicienilor.

„Prin Ora de ras, noi le spuneam oamenilor : Fiți liberi!” .

Întrebat spre cine, totuși și-ar îndrepta votul la alegerile de la sfârșitul lunii, acesta a menționat câteva partide și candidați,  care mai mult sau mai puțin merită susținuți:

„- PLR ;
- Mișcarea Populară Antimafie ;
- Oleg Brega;
- PLDM (pentru Leancă și în nici un caz pentru Filat.) ;
- PL (pentru Chirtoacă și în nici un caz pentru Ghimpu). 

PD - ul este un adevărat teatru de păpuși, care este manipulat de Plahotniuc. Este un partid toxic. Ei susțin cursul european, doar pentru a putea să fure sub lozinca UE”.

Spune că la Jurnal nu i s-a spus niciodată despre cine să vorbească și despre cine nu, pe cine să critice și pe cine să laude, susține că acolo se bucură de o libertate uluitoare.

A avut și el crize de inspirație, însă lectura, experiența și scrisul, i-au creat un mecanism care îi permite să scrie mereu și să nu mai fie în astfel de situații. Dovadă stă faptul că s-a obișnuit să fie acolo unde este dacă nu cel mai bun, atunci foarte bun. Acolo unde nu s-a simțit bun, a preferat să plece.

„Am suferit mereu pentru că nu plac femeilor”.

Despre complexe: „Îmi urăsc vocea și nu îmi place cum arăt”.

Spune că nu are nimic să își reproșeze ca jurnalist și dacă nu ar fi televiziunea și dramaturgia, ar fi PĂDURAR (afirmație însoțită de un râs plin).

Îi place să se trezească dimineața devreme (pe la 4-5) și îi place să observe natura, mai ales găinile.

Sfaturi?

„Învățați să scrieți. Scrieți mult și scrieți de mână, doar așa veți începe să simțiți cuvântul. Nu faceți compromisuri, fiți acel jurnalist cu care o să fie plăcut altora să lucreze și peste ani. Nu vă lăsați dominați, libertatea merită, indiferent de cât de multă frică o însoțește. Priviți multe filme și citiți multe cărți!”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu